Založ si blog

Rómska problematika -8- Omyl nového splnomocnenca Polláka.

Pred niekoľkými dňami prebehla médiami správa o tom, že budúcim splnomocnencom vlády pre rómske komunity bude Peter Pollák. Je to dobrá správa.

Pri predstavení budúceho splnomocnenca vlády bolo predstavených aj desať všeobecných, základných princípov (pilierov), z ktorých budú vychádzať konkrétne opatrenia na riešenie rómskej problematiky. S väčšinou, okrem jedného z nich, sa dá len súhlasiť. Ale, ako sa vraví:  „Diabol sa skrýva v detailoch.“ – Podstatné bude to, aké reálne kompetencie bude nový splnomocnenec mať a ako sa desať všeobecných princípov (pilierov) rozmení na drobné – konkrétne legislatívne opatrenia.

Aj keď, podľa životopisu, má Peter Pollák výborné predpoklady k tomu, aby sa dobre zhostil svojej budúcej funkcie, musím upozorniť na jeden vážny omyl, ktorého sa nový splnomocnenec chystá dopustiť. O čo konkrétne ide?

Vo svojich desiatich princípoch (pilieroch) budúci splnomocnenec deklaruje snahu vysporiadať sa s nelegálnymi stavbami a nelegálnymi osadami takto:

Citujem:

Štát odškodní majiteľov pozemkov, na ktorých umožnil vznik nelegálnych osád. Pozemky následne za tú istú cenu ponúkne súčasným užívateľom, ktorých nelegálne stavby v prípade, ak si pozemok do stanovenej doby neodkúpia, budú z pozemku odstránené.“

Priznám sa, že po prečítaní tohto princípu som ostal zarazený a začal som pochybovať o tom, či si budúci splnomocnenec a jeho spolupracovníci uvedomujú dôsledky toho, čo sa stane potom, ak by sa tento princíp aj realizoval v praxi.

Podľa môjho názoru, tento princíp legalizácie bývania je zlý a nebezpečný. Ak by sa  realizoval v praxi, získame tieto negatíva:

1/ Nesmierna administratívna náročnosť. V chatrčiach býva množstvo ľudí. Kto tam má oprávnený pobyt a kto nie? Kto bude vlastník pozemku pod chatrčou? Bude to len jedna osoba, alebo ich bude dvadsať? Kto to bude zisťovať? Kto to spravodlivo rozsúdi?

2/ Chatrče, ktoré majú Rómovia nelegálne postavené, sú veľmi malé, chaoticky rozmiestnené, natlačené na sebe. Ak by sme umožnili, aby si Rómovia mohli odkúpiť pozemky pod svojimi chatrčami, tak namiesto dnes jedného – dvoch súčasných vlastníkov parciel, na ktorých stoja nelegálne chatrče a osady, získame desiatky až stovky vlastníkov maličkých parciel.

3/ Na takomto rozkúskovanom území nebude v budúcnosti možné postaviť slušné, zmysluplné bývanie. Nebude možné postaviť normálne prístupové komunikácie, minimálne potrebné pre rýchly príjazd požiarneho zboru, záchranky, polície,… ale aj pre vybudovanie kanalizácie, vody, plynu.

4/ Rozdrobenie parciel – odpredaj Rómom, znamená zakonzervovanie súčasného stavu, bez šance do budúcnosti zbaviť sa chatrčí, špiny a negatívneho prostredia, ktoré v týchto osadách vládne. Byť starostom, alebo poslancom v takejto obci, tak sa takému riešeniu bránim zubami, nechtami. Na takto rozdrobených parcelách nebude ani najmenšia šanca využiť v budúcnosti financie európskej únie na prestavbu rómskych osád.

5/ Prevod tak malých parciel do vlastníctva Rómom, ktorí tam postavili nelegálne chatrče potvrdí a posilní presvedčenie Rómov, že porušovať zákon sa oplatí. Nelegálne si postavím chatrč, alebo dom a aj tak mi to potom štát, alebo obec predá za zlomkovú cenu.

6/ Hrozia veľké špekulácie a machinácie pri takomto predaji pozemkov. Aj zo strany predávajúcich, aj potom zo strany kupujúcich. Nikde nie je zaručené, že pozemky si odkúpia všetci majitelia nelegálnych chatrčí a stavieb. Nikde nie je garantované, že pozemky, po predaji Rómom, ktorí na nich majú postavené nelegálne chatrče a domy, neskončia po čase v rukách úžerníkov. Chudobný, nevzdelaný Róm lacno kúpi od obce, či štátu a lacno potom prevedie na úžerníka na zaplatenie svojho dlhu. Keď o svoj majetok príde a bude úžerníkom vyhnaný, postaví si novú chatrč inde.

 

Súhlasím s novým splnomocnencom s tým, že nelegálne chatrče a osady treba riešiť. Súhlasím s tým, že štát musí odškodniť súčasných vlastníkov pozemkov. Súhlasím s tým, že súčasné osady treba zlikvidovať, alebo prestavať na skromné, čisté a slušné bývanie. Pretože súčasný stav je neúnosný. Nesúhlasím však so spôsobom, ako to nový splnomocnenec mieni urobiť.

Aké je riešenie?

1/ Ak Rómovia majú peniaze na kúpu pozemkov a na výstavbu rodinných domov, nech obce a mestá vyčlenia parcely, ktoré im riadne odpredajú za normálnu trhovú cenu. Ale tie parcely, nech majú normálnu veľkosť, usporiadanie, nech sú tam prístupové cesty,…Tak, ako sa to rieši s ostatným, majoritným obyvateľstvom.

2/ Ak Rómovia majú peniaze a chcú svoje domy, nech si kúpia staré domy v dedinách a tie nech zvelaďujú, prípadne, nech si stavajú nové domy, ale tak ako majoritné obyvateľstvo. Podľa projektu, v súlade so stavebným zákonom a stavebným povolením.

3/ Ak Rómovia nemajú peniaze tak nech nestavajú a nekupujú. Nikto z majority nedostane nič zadarmo, tak neviem prečo by sme mali mať iný prístup k Rómom.

4/ Bývanie pre chudobných Rómov, ktorí nemajú peniaze, treba vyriešiť nájomným bývaním. Nájomnými, skromnými bytmi, alebo malými domčekmi, ktoré budú vo vlastníctve obce a chudobní Rómovia budú platiť nájom zo sociálnych dávok.

 

Návrh na riešenie.

Podrobný návrh na riešenie som opísal tu: http://tunaj.blog.pravda.sk/2010/12/23/romska-problematika-3-byvanie/

Stručne len zhrniem, že likvidácia nelegálnych chatrčí, domov a osád, výstavba nového, skromného, ale slušného bývania pre chudobných Rómov, môže za peniaze Európskej Únie, priniesť na Slovensko  veľa pracovných príležitostí. Naše stavebné firmy trpia nedostatkom zakázok. Prestavba nelegálnych rómskych osád a výstavba skromného bývania pre najchudobnejšie vrstvy, môže vytvoriť, alebo udržať množstvo pracovných miest v stavebníctve. Obce a mestá tiež na tom môžu dobre zarábať. Je však potrebné, aby štát pomohol obciam a mestám s výkupom pozemkov, odškodnil súčasných majiteľov, na ktorých sú postavené nelegálne chatrče a osady. Pozemky však musia ostať vo vlastníctve štátu, alebo obce, aby sa dali získať peniaze z fondov EÚ na výstavbu bývania pre chudobných na týchto pozemkoch. Obec potom vypracuje projekt prestavby nelegálnej osady na nájomné domčeky, získa peniaze na takýto projekt z fondov EÚ, postupne prestavia nelegálnu osadu a bude inkasovať nájom zo sociálnych dávok. Aspoň peniaze zo sociálnych dávok nebudú končiť u krčmárov, úžerníkov, alebo v hracích automatoch. Počas prestavby súčasných nelegálnych osád, budú tieto postupne likvidované. Zatiaľ na ne musí byť uplatnená výnimka. Po ukončení výstavby nového bývania budú zlikvidované všetky nelegálne stavby v katastri obce a novo zriadená stavebná polícia bude dohliadať na to, aby žiadne nové nelegálne stavby a osady nevznikali.

Pripomínam – podrobný návrh na postup likvidácie nelegálnych osád nájdete na: http://tunaj.blog.pravda.sk/2010/12/23/romska-problematika-3-byvanie/

Som presvedčený, že menovanie pána Petra Polláka za nového splnomocnenca vlády pre rómske komunity je dobrá voľba. Pán Peter Pollák má všetky predpoklady na to, aby sa rómsky problém začal aj efektívne a zmysluplne riešiť. Dúfam, že aj on, ako aj jeho ľudia, budú schopní pozorne počúvať a poučiť sa aj z kritiky a oponentúry, ktorá sa na ich hlavy občas znesie. Verím, že z rómskeho problému sa konečne stane odborný a nie politický problém a že na tomto probléme budú spoločne spolupracovať aj vládny Smer, ale aj opozičné strany. Želám novému splnomocnencovi, aby sa nezaradil do skupiny politikov, ktorí keď získali úrad a moc, zrazu boli presvedčení, že získali aj patent na rozum. Prajem mu veľa  pracovných úspechov.

 

 

Budúcnosť železnice – 4 – Štúdia realizovateľnosti železničného uzla v Bratislave

06.11.2019

Tento článok začnem netradične. Rozprávkou. Až potom sa budem venovať štúdii realizovateľnosti železničného uzla v Bratislave. Prečo? Preto, lebo aj rozprávka dokáže mnoho vecí objasniť. ROZPRÁVKA: Kde bolo, tam bolo, žila jedna veľká rodina. V tejto veľkej rodine sa jeden starý pán staral o autá a mal na starosti dopravu členov rodiny do práce, do škôl, na [...]

Budúcnosť železnice na Slovensku – 3 – Bratislava a vládne mestečko

07.04.2019

Na jeseň v roku 2016 som napísal svoj prvý blog na tému železnica, pod názvom: Doprava v Bratislave – 1 – Železnica. Napísal som o tom, ako si predstavujem modernizáciu železničného uzla v Bratislave. Veľmi príjemne ma prekvapil záujem, ktorý tento článok vyvolal a stále vyvoláva. Signalizuje mi to, že problematika dopravy v Bratislave je téma, ktorá obyvateľov [...]

Budúcnosť železnice na Slovensku – 2 – Regionálne a vysoko-rýchlostné trate

13.01.2018

Vo svojich predchádzajúcich blogoch som sa zaoberal modernizáciou železničného uzla v Bratislave, ako aj predstavou o vytvorení štyroch hlavných železničných ciest na Slovensku. Dnes chcem vysvetliť, ako by, podľa mňa, mali byť upravené a dostavané niektoré regionálne železničné trate, ako aj vysvetliť svoj názor na výstavbu vysoko-rýchlostných železničných tratí [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 705326x
Priemerná čítanosť článkov: 27128x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy