Založ si blog

Voľby do VÚC – odkazy politikom, riešenia, príčiny, dôsledky

Priznám sa, že najmä druhé kolo volieb predsedov samosprávnych krajov ma veľmi potešilo. Myslím si, že naši politici (ľavičiari, ako aj pravičiari) dostali  od nás, voličov, poriadnu príučku. Poriadny preplesk. Dlhodobo výrazne nízka účasť voličov, volebná prehra Ľudovíta Kaníka v prvom kole o post župana, volebný výprask Moniky Flašíkovej Beňovej v Bratislave a Vladimíra Maňku v Banskej Bystrici, ako aj víťazstvo Mariána Kotlebu v druhom kole o post župana, posiela našim cteným politikom niekoľko jasných odkazov :

Odkaz číslo 1/

Zmeňte administratívne členenie Slovenska!

Dlhodobá nízka účasť voličov jednoznačne ukazuje na to, že voliči sa nestotožňujú so súčasným administratívnym členením Slovenska. Administratívne členenie a kompetencie krajov sú im vzdialené, neznáme a osobne sa ich nedotýkajú. Drvivá väčšina voličov preto považuje voľby do VÚC za zbytočné.

Riešenie tohto problému je:

Znížiť ústavným zákonom počet krajov na štyri: Bratislavský kraj so sídlom v Bratislave, Západoslovenský kraj so sídlom v Nitre, Stredoslovenský kraj so sídlom v Banskej Bystrici a Východoslovenský kraj so sídlom v Košiciach.

Zrušiť voľby predsedov VÚC. Sú zbytočné. Predsedov týchto štyroch krajov by mala menovať vláda. (Pre slabšie povahy, ktorým spôsobí šok takáto myšlienka, ponúkam alternatívu, že predsedu kraja – župana by volil krajský parlament.) Na predsedu kraja a jeho výkonný aparát by dohliadali krajskí poslanci (50-60 kusov), ktorí by boli volení občanmi vo volebných obvodoch, tak, aby krajské zastupiteľstvo bolo zložené z poslancov, ktorí zastupujú občanov všetkých regiónov kraja.

Napríklad: Západoslovenský kraj by sa členil na Trenčiansky región (volebný obvod), Trnavský región (volebný obvod), Nitranský región, Komárňanský región (volebný obvod),… Stredoslovenský kraj by sa členil na Oravský región (volebný obvod), Liptovský región (volebný obvod), Martinský región (Turiec), Žilinský región, Gemerský región,…Východoslovenský kraj by sa členil na Spišský región (volebný obvod), Šarišský región, Zemplínsky región,… Každý z regiónov, (volebných obvodov) by delegoval do krajského parlamentu niekoľko poslancov (3, 5,…10), podľa počtu obyvateľov, ktorí žijú v danom regióne. Za poslancov v danom regióne by mohli kandidovať len občania, ktorí v danom regióne žijú minimálne jeden až dva roky.  !!!!! Voľby poslancov do krajského parlamentu by boli vždy pevne spojené s komunálnymi voľbami. Konali by sa vždy len v riadnom termíne komunálnych volieb !!!!! Pokiaľ by sa niekedy stalo, že by existovali aj predčasné komunálne voľby, rovnako by sa konali aj predčasné voľby do krajských parlamentov. Rôzne doplňovacie, alebo nové voľby mestských, či obecných poslancov a starostov, v jednotlivých mestách a obciach, by už nemali vplyv na krajské voľby.

Výhody tohto riešenia:

Znížením počtu krajov by sa znížil počet poslancov, ako aj úradníkov na kraji. Odhadujem, že zhruba o polovicu zníži sa počet poslancov, rovnako aj počet úradníkov na krajských úradoch. Ďalšie úspory by vznikli aj znížením počtu krajských zariadení. Menovanie predsedov krajov – vládou, odstráni riziko, že sa do tak významnej funkcie (predsedu kraja) dostane nejaký extrémista, alebo populista. Zároveň, vláda, tým že menuje predsedu kraja, bude aj spoluzodpovedná za to, čo sa v kraji bude diať. Menovanie zástupcov (námestníkov) predsedu kraja by na návrh predsedu kraja, schvaľovali poslanci krajského parlamentu. Pevné spojenie termínu volieb poslancov do krajských zastupiteľstiev, s termínom konania komunálnych volieb, prinesie úspory v nákladoch na zorganizovanie volieb. Zároveň zvýši sa volebná účasť, pretože komunálne voľby sú pre občanov zaujímavé a vykazujú podstatne vyššiu účasť. Podobne by bolo vhodné, termín volieb do Európskeho parlamentu spojiť s termínom voľby prezidenta republiky. Ušetrili by sa tak nemalé prostriedky a zvýšila by sa účasť voličov v oboch voľbách.

 

Odkaz číslo 2/

Prestaňte nás urážať! Jeden mandát stačí!

Pre mňa je potešiteľné zistenie, že čoraz viac voličov-občanov kriticky hodnotilo kandidátov na poslancov, ale najmä kandidátov na županov. Jednoducho, nezvolia straníckych kandidátov len preto, že im ich nejaká strana naservíruje. O tom svedčia tri prepadáky mediálne známych osobností, za ktorými stáli strany SDKU a Smer. (Ľudovit Kaník, Monika Flašíková Beňová, Vladimír Maňka).

Podľa mňa, Ľudovít Kaník prehral preto, lebo nie je vo verejnosti príliš obľúbený. Nie len preto, že mu prischla Ficova nadávka – sociálny netvor. Prehral hlavne preto, lebo jeho štýl vystupovania na verejnosti je nepríjemný. V jeho hlase a v mimike tváre, cítiť znaky suverénnosti, arogancie a povýšenosti. Možno je to dobrý, normálny chlap. Osobne ho nepoznám. Keď ho však vidím v televízii, alebo ho počujem v rádiu, cítim, že tón jeho reči, jeho verbálny prejav, nevzbudzujú vo mne dobré pocity.  Takéhoto kandidáta postaviť, znamená vysoké riziko, že ho ani priaznivci jeho strany nebudú voliť.

Z iného súdku je debakel Moniky Flašíkovej-Beňovej a Vladimíra Maňka. Myslím si, že pod ich neúspech sa podpísala najmä ich drzosť. Ak je niekto poslancom europarlamentu, tak, ako oni dvaja a v Bruseli trávi v podstate všetky pracovné dni, tak považujem za drzé, arogantné a urážlivé, že taký človek má odvahu ešte kandidovať na župana kraja. Kedy a ako chce prácu župana vykonávať? Podľa môjho názoru – obyčajného voliča, ide o drzosť a pohŕdanie voličmi najvyššieho stupňa. Tak zo strany týchto kandidátov, ako aj zo strany Smer, ktorá mala tú drzosť navrhnúť takýchto kandidátov. Myslím si, že strana Smer hlboko podcenila úroveň svojich voličov, keď počítala s tým, že čo svojim voličom naservíruje, to jej aj zožerú. Skladám klobúk pred voličmi Smeru a majú moju úctu za to, že dali dobré zaucho týmto dvom kandidátom na županov, ale aj vedeniu strany Smer.

Riešenie:

Politické strany – uvedomte si, že nároky Vašich voličov stúpajú. Čo Vám prešlo včera, dnes už neprejde. Kandidát strany, aby mal šancu na úspech, nemôže byť len obľúbenec vedenia strany, ale musí mať aj niečo, čo oslovuje voličov.

Doporučujem politikom osvojiť si zásadu že: jeden mandát a dosť !  Pre nenažrancov a zberačov funkcií tu už nie je miesto. Multifunkční poslanci s viacerými mandátmi budú skôr slabinou, zdrojom prehier a neúspechov každej politickej strany, ktorá ich bude stavať do akýchkoľvek volieb a funkcií.

 

Odkaz číslo 3/

Začnite konečne seriózne a rázne riešiť rómsky problém!

Úspech Mariána Kotlebu je postavený na tom, že všetky vlády od roku 1989 hlboko podceňovali a dodnes podceňujú problém neprispôsobivých občanov, ktorí pochádzajú prevažne z rómskych osád. Tu majú maslo na hlave pravičiari, ako aj ľavičiari. Rómsky problém a problém neprispôsobivých je riešiteľný. Nie však takým spôsobom, ako ho dnes predvádzajú súčasné politické strany. Je napríklad až zarážajúce, že tak silná a vládna strana, ako je strana Smer, nemá vlastných ľudí na to, aby tento problém riešili. Je zarážajúce, že politické strany sa snažia tento problém riešiť ľuďmi z mimovládok. Obsadzujú nimi stranícke a štátne funkcie, pričom za vyše dvadsať rokov činnosti mimovládneho sektora v tejto oblasti sa len rozfrckalo množstvo peňazí a problém sa len zhoršil.

Riešenie nevedie cez realizáciu všelijakých pofidérnych projektíkov. Cesta vedie cez vypracovanie vzorových a zákonných postupov, v úprave legislatívy v oblasti sociálnej, pracovnej, stavebnej, vzdelávacej, bezpečnostnej,…ako aj v aktívnom vytváraní potrebnej infraštruktúry a pracovných príležitostí pre nevzdelané obyvateľstvo a neprispôsobivých občanov.

 

Tri základné príčiny víťazstva Mariána Kotlebu:

Som presvedčený, že Marián Kotleba zvíťazil v župných voľbách preto, lebo:

1/ Parlamentné strany (aj pravicové, aj ľavicové) dlhodobo podceňujú rómsku problematiku a problémy s neprispôsobivými občanmi.

2/ Strana SDKU podcenila neobľúbenosť svojho kandidáta Ľudovíta Kaníka

3/ Strana Smer hlboko podcenila úroveň svojich voličov a sympatizantov, keď im naservírovala k voľbám kandidáta Vladimíra Maňku, europoslanca, ktorý ani pri najlepšej vôli, vzhľadom na vyťaženosť v Bruseli, nemal šancu riadne tento post župana zastávať. 

 

Dôsledky druhého kola volieb predsedov VÚC:

Pozitívne dôsledky by mohli byť tie, že:

1/ Politické strany sa seriózne začnú zaoberať a zmenia administratívne členenie Slovenska.

2/ Politické strany sa konečne začnú seriózne zaoberať problémom neprispôsobivých občanov.

3/ Politické strany začnú byť náročnejšie na svojich kandidátov.

Negatívne  dôsledky:

Vplyvom nečinnosti štandardných politických strán (aj ľavicových, aj pravicových) a vplyvom hlbokého podcenenie situácie, Marián Kotleba už získal potrebnú popularitu a publicitu. Po najbližších parlamentných voľbách ho privítame v parlamente.

 

Budúcnosť železnice – 4 – Štúdia realizovateľnosti železničného uzla v Bratislave

06.11.2019

Tento článok začnem netradične. Rozprávkou. Až potom sa budem venovať štúdii realizovateľnosti železničného uzla v Bratislave. Prečo? Preto, lebo aj rozprávka dokáže mnoho vecí objasniť. ROZPRÁVKA: Kde bolo, tam bolo, žila jedna veľká rodina. V tejto veľkej rodine sa jeden starý pán staral o autá a mal na starosti dopravu členov rodiny do práce, do škôl, na [...]

Budúcnosť železnice na Slovensku – 3 – Bratislava a vládne mestečko

07.04.2019

Na jeseň v roku 2016 som napísal svoj prvý blog na tému železnica, pod názvom: Doprava v Bratislave – 1 – Železnica. Napísal som o tom, ako si predstavujem modernizáciu železničného uzla v Bratislave. Veľmi príjemne ma prekvapil záujem, ktorý tento článok vyvolal a stále vyvoláva. Signalizuje mi to, že problematika dopravy v Bratislave je téma, ktorá obyvateľov [...]

Budúcnosť železnice na Slovensku – 2 – Regionálne a vysoko-rýchlostné trate

13.01.2018

Vo svojich predchádzajúcich blogoch som sa zaoberal modernizáciou železničného uzla v Bratislave, ako aj predstavou o vytvorení štyroch hlavných železničných ciest na Slovensku. Dnes chcem vysvetliť, ako by, podľa mňa, mali byť upravené a dostavané niektoré regionálne železničné trate, ako aj vysvetliť svoj názor na výstavbu vysoko-rýchlostných železničných tratí [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 705337x
Priemerná čítanosť článkov: 27128x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy