Založ si blog

Ako sa vysporiadať s neprispôsobivými občanmi – vzorový postup mesta Trenčín

Pred niekoľkými dňami prebehla v televíznych novinách jednej našej televízie, krátka informácia tom, ako sa mesto Trenčín vysporiadalo s jedným neprispôsobivým občanom, ktorý zo svojho domu a jeho okolia spravil skládku odpadu. Bordelom, smradom, potkanmi  doslova terorizoval blízkych susedov. Podrobne o tomto prípade informujú aj noviny Trenčianske Echo vo svojom vydaní zo dňa 12.12.2013 (ročník8 / číslo36).

Myslím si, že tento prípad si zasluhuje veľkú pozornosť, pretože je to ukážkový návod, ako vyriešiť problém s neprispôsobivými občanmi v mnohých lokalitách Slovenska.

Pre tých, ktorí nevedia, o čo v Trenčíne ide, stručne popíšem situáciu:

Vlastník nehnuteľnosti, starší pán (upozorňujem, že to nie je žiadny Róm, ale biely gadžo), neustále zvážal k sebe domov všetko možné a nemožné. Situácia bola taká, že bordelom zapratal dom aj pozemok okolo domu. Vytvoril na svojom pozemku smetisko, ktoré mu siahalo až po okná domu. Bol to raj pre potkany, v lete sa z toho šíril neznesiteľný zápach.  Susedia boli zúfalí, spisovali petície. Mesto sa to snažilo riešiť najprv rôznymi priestupkovými konaniami, potom vývozom bordelu na vlastné náklady, ale nič nepomáhalo. Skládka sa vždy znovu objavila a neustále narastala. Nakoniec mestu došla trpezlivosť. Na základe stavebného zákona, hygienických a protipožiarnych požiadaviek, ako aj vzhľadom na hrozbu kontaminácie pôdy a podzemných vôd, nariadilo vlastníkovi nehnuteľnosti, aby zosúladil stavbu a jej okolie so spôsobom užívania, na ktorý bola stavba povolená a určená. Samozrejme, vlastník na také nariadenie zvysoka kašlal, preto mesto pristúpilo k náhradnému výkonu rozhodnutia, to znamená, že mesto vypratalo dom a okolie domu na to objednanou firmou. To podstatné na tom je to, že sa to deje na náklady vlastníka nehnuteľnosti. Táto činnosť mesta je plne v súlade so správnym poriadkom a stavebným zákonom. Sumu asi šesť tisíc EUR za vypratanie smetiska, musí vlastník nehnuteľnosti zaplatiť. Pokiaľ tak neurobí, mesto ho dá na exekúciu, kde je vysoko pravdepodobné, že exekútor túto nehnuteľnosť v exekúcii predá a z toho pokryje pohľadávku, ktorú mesto Trenčín má voči majiteľovi nehnuteľnosti. Takto sa nehnuteľnosť dostane do rúk normálnych občanov a neprispôsobivý pán bude musieť odísť. (alebo k rodine, alebo na liečenie, alebo do domova dôchodcov, alebo na smetisko).

Toto je vzorový návod, ako postupovať voči neprispôsobivým!

Neprispôsobivý občania ( a je úplne jedno, či sú to Rómovia, alebo gadžovia) žijú vo svojich vlastných, alebo prenajatých obydliach ako prasce. Šíria smrad, hluk, robia okolo seba smetisko, vytvárajú ideálne podmienky pre potkany a inú háveď,…čo znehodnocuje majetok, ako aj ničí psychické a fyzické zdravie susedov, hrozí to kontamináciou pôdy a spodných vôd.

Preto treba voči nim postupovať veľmi podobne. Tak, ako to vzorovo ukázalo mesto Trenčín. Začať neprispôsobivých pokutovať za šírenie hluku, špiny, vytváranie nelegálnych skládok. Nariadiť upratanie nehnuteľnosti a okolia v súlade so stavebným zákonom. V prípade, ak neprispôsobivý nesplnia nariadenie, mesto, alebo obec (prípadne iná, na to určená autorita), zabezpečí poriadok vlastnými silami – na náklady vlastníka nehnuteľnosti. Pohľadávku mesta, alebo obce, ktorá voči vlastníkovi nehnuteľnosti vznikne, vymáhať pomocou exekúcie, kde exekútor predá v exekúcii problematickú nehnuteľnosť a z tej pokryje pohľadávku mestu, či obci. Neprispôsobivých z predanej nehnuteľnosti vysťahovať do kontajnerov na okraj obce, či mesta, niekde tam, kde nebudú svojim spôsobom života ohrozovať majetok a zdravie slušných občanov a budú pod zvýšeným dohľadom polície, sociálky, zdravotníkov.

Som veľmi rád, že mesto Trenčín ukázalo, ako treba v takýchto prípadoch postupovať. Doporučujem   všetkým našim politikom (ministrom, poslancom, ale aj predstaviteľom samosprávy), ísť po rozumy do mesta Trenčín.  Ak by sa tento postup aplikoval na celom Slovensku, mnohým našim slušným občanom by sa uľavilo a podstatne ľahšie a krajšie žilo. Bolo by tu tak menej miesta pre nenávisť, agresivitu a extrémizmus.

Podrobnejšie o tomto probléme nájdete v novinách Trenčianske ECHO, ročník 8 / číslo 36, ktoré vyšli dňa 12.12.2013.

Podobný návrh na riešenie neprospôsobivých som navrhoval aj vo svojom blogu: Rómska problematika -7- Ako vyriešiť spolužitie s neprispôsobivými

 

Budúcnosť železnice – 4 – Štúdia realizovateľnosti železničného uzla v Bratislave

06.11.2019

Tento článok začnem netradične. Rozprávkou. Až potom sa budem venovať štúdii realizovateľnosti železničného uzla v Bratislave. Prečo? Preto, lebo aj rozprávka dokáže mnoho vecí objasniť. ROZPRÁVKA: Kde bolo, tam bolo, žila jedna veľká rodina. V tejto veľkej rodine sa jeden starý pán staral o autá a mal na starosti dopravu členov rodiny do práce, do škôl, na [...]

Budúcnosť železnice na Slovensku – 3 – Bratislava a vládne mestečko

07.04.2019

Na jeseň v roku 2016 som napísal svoj prvý blog na tému železnica, pod názvom: Doprava v Bratislave – 1 – Železnica. Napísal som o tom, ako si predstavujem modernizáciu železničného uzla v Bratislave. Veľmi príjemne ma prekvapil záujem, ktorý tento článok vyvolal a stále vyvoláva. Signalizuje mi to, že problematika dopravy v Bratislave je téma, ktorá obyvateľov [...]

Budúcnosť železnice na Slovensku – 2 – Regionálne a vysoko-rýchlostné trate

13.01.2018

Vo svojich predchádzajúcich blogoch som sa zaoberal modernizáciou železničného uzla v Bratislave, ako aj predstavou o vytvorení štyroch hlavných železničných ciest na Slovensku. Dnes chcem vysvetliť, ako by, podľa mňa, mali byť upravené a dostavané niektoré regionálne železničné trate, ako aj vysvetliť svoj názor na výstavbu vysoko-rýchlostných železničných tratí [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 706098x
Priemerná čítanosť článkov: 27158x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy